Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ / ΦΙΛΙΠ ΝΤΙΚ

Ένα βιβλίο αξιοσημείωτο και ως προς το περιεχόμενό του αλλά και αναφορικά με την εποχή που γράφτηκε ( 1968!!!!!) και το πόσο επίκαιρο μπορεί να φαίνεται ακόμα και στις μέρες μας.
Λίγοι (ως προς τον αριθμό τους και μόνο) και πολύ ενδεικτικοί οι χαρακτήρες του, μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο όπου ο καθένας από αυτούς είτε προσπαθεί να βρει ένα πραγματικό νόημα για να συνεχίσει την ζωή του είτε έχει συμβιβαστεί απόλυτα με αυτήν, μην περιμένοντας κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο είτε ακόμα κάποιοι από αυτους τους χαρακτήρες να πολεμούν με όλο τους το (ρομποτικό) "είναι" να διασφαλίσουν την ύπαρξη και την θέση τους.
Το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία, είναι ένα μουντό και κλειστοφοβικό μέρος το οποίο σε πολύ λίγα πράγματα θυμίζει την Γη μας πριν από τον πόλεμο. Άνθρωποι και ανδροειδή, κατοχή ηλεκτρονικών ζώων και ο απόλυτος στόχος: η απόκτηση ενός πραγματικού ζώου ως απόδειξη μιας κοινωνικά επιτυχημένης και σεβαστής ζωής.
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας Ρικ Ντέκαρντ, είναι ένας κυνηγός επικυρηγμένων ανδροειδών, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην επικίνδυνη δουλειά του, στην εκφυλισμένη σχέση με την γυναίκα του αλλά και στην αγορά ενός αληθινού ζώου που φαίνεται να είναι και ο μοναδικός στόχος ο οποίος μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί λίγο πιο ανθρώπινος και πραγματικά ζωντανός.
Πραγματικά πολύ ιδιαίτερη ιστορία που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί της και να κοιτάξουμε για λίγο μέσα μας, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε και, γιατί όχι, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξιες και τους σκοπούς μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου