Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

WHEN GOD WAS A WOMAN / MERLIN STONE






Περιεκτικό, σχετικά εύκολο στην ανάγνωση (για ξενόγλωσσο και με βάση πάντα τα δικά μου δεδομένα) και με πάρα πάρα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ζωή και τις θρησκευτικές συνήθειες λαών, τους οποίους έχουμε ταυτίσει με πολύ συγκεκριμένες απόψεις και πρότυπα (πατριαρχικές κοινωνίες, ανδροκρατούμενες, αρσενικοί Θεοί, υποτίμηση της γυναικείας φύσης κλπ).
Αναφορικά με την περιοχή της Μέσης ανατολής, στην οποία και εκτενώς αναφέρεται η συγγραφέας, η λατρεία της Μεγάλης Θεάς ( του θηλυκού στοιχείου γενικότερα), αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηριζόταν η δομή των κοινωνιών. Ένα στοιχείο το οποίο έρχεται, συνειδητά και υποσυνείδητα, σε σύγκρουση με όλα όσα έχουμε μάθει έως τώρα για τις θρησκευτικές καταβολές των λαών των συγκεκριμένων περιοχών.
Γίνεται μια ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας πολύ πριν την κάθοδο των λεγόμενων Ινδοευρωπαϊκών φυλών προς τον Νότο, παρουσιάζοντας την εξέχουσα σημασία και θέση που κατείχε το θηλυκό στοιχείο, τόσο στην θρησκευτική, όσο και στην καθημερινή ζωή των λαών της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου (γίνονται αναφορές ακόμα και για την Κρήτη).
Το σενάριο της αμαρτωλής, πρωτόπλαστης Εύας που παρέσυρε τον Αδάμ και εξόρισε με την πράξη της αυτή τον Άνθρωπο από τον παράδεισο, δεν συναντιέται ούτε σαν υποψία και οι δομές των κοινωνιών στηρίζονται στην εξέχουσα θέση που κατέχει η Γυναίκα μέσα σε αυτές.
Έχει τον ρόλο της Μητέρας της Ανθρωπότητας, της Μεγάλης Θεάς και της ζωογόνου δυνάμεως που, χωρίς αυτήν, το δώρο της ζωής δεν θα γινόταν ποτέ πράξη. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αναφέρονται στο πόσο σημαντική ήταν η γέννηση ενός ανθρώπου από μια γυναίκα, χωρίς να εξετάζεται η συμβολή του αρσενικού στην όλη διαδικασία.
Γυναικείες θεότητες, ιέρειες, μάνες, γυναίκες και κόρες.... μητριαρχικές κοινωνίες με απόδοση ιερών χαρακτηριστικών σε κάθετι θηλυκό και αποθέωση όλων των αντίστοιχων χαρακτηριστικών τους: σεβασμός, πραότητα, τρυφερότητα και ζωή.
Πράξεις και καταστάσεις που σήμερα θεωρούνται ρυπαρές και αμαρτωλές, απολάμβαναν την πραγματική σημασία και αξία που εμπεριέχουν..... και όλα αυτά, μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν.....
Μέχρι και την στιγμή που η κάθοδος των φυλών του Βορρά, έφερε μαζί της τις δικές της παραδόσεις, αξίες και ηθικά πρότυπα. Η γυναίκα καταποντίστηκε, τα ιερά των θεοτήτων καταστράφηκαν, ολόκληροι λαοί σφαγιάστηκαν και η δαιμονοποίηση του Θηλυκού στοιχείου που ξεκίνησε τότε, κρατάει μέχρι και τις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου